Prenumerera på Teknikens Värld

4 av 10 drabbade av smitare

Nästan varannan har råkat ut för något av det tråkigaste som kan hända en bilägare. Enligt en undersökning från Trygg-Hansa har 4 av 10 svenskar råkat ut för smitare. Dessutom blir parkeringsskador allt vanligare.

100722-smitare-parkering

100722-smitare-parkering

Som bilägare är det inte roligt att komma ut på parkeringen och upptäcka att någon har kört på ens bil. Om de dessutom inte har lämnat några kontaktuppgifter kan kokpunkten vara nära. Ny statistik från Trygg-Hansa visar att förvånansvärt många råkar ut för detta scenario. Så många som 40 procent av de tillfrågade i en undersökning har någon gång varit med om att någon kört på deras parkerade bil utan att lämna kontaktuppgifter.

Trygg-Hansa säger sig kunna se en viss ökning av parkeringsskador på senare år. Parkeringsskador orsakade av smitare är ungefär lika många i hela landet med en viss övervikt för södra mellersta Sverige. 23 procent av de tillfrågade säger att de någon gång har sett någon köra på en bil och sedan smita från brottsplatsen.

När man står där på parkeringen med sin trasiga bil och ingen att skylla på så är det lätt att känna sig maktlös. Trygg-Hansa vill dock ge följande råd till den som upptäcker att bilen blivit påkörd:

 • Ta bilder på skadan och eventuellt glassplitter (exempelvis med mobilkameran)
 • Be en eventuell medpassagerare eller vittne skriva en redogörelse
 • Ring och polisanmäl händelsen
 • Ring ditt försäkringsbolag.
 • Besiktning på verkstaden kan i vissa fall stödja en eventuell parkeringsskada helt beroende på var och hur skadan är placerad.

Läs mer

  Kommentera

  På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

  Läs mer om våra regler

  Du kanske också vill läsa