Prenumerera på Teknikens Värld

Alkoholbranschen kan tjäna miljarder på självkörande bilar

Den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley har undersökt hur mycket alkoholindustrin kan komma att tjäna på att självkörande bilar och samåkningstjänster introduceras mer och mer på marknaden. Och det är verkligen inga små summor.

alkoholbranschen
stevepb

Tänk om du kunde slippa säga nej till att dricka någonting för att du är tvungen att köra hem efteråt. Med självkörande bilar kan detta mycket väl bli verklighet, och den industri som kommer att tjäna allra mest på det kommer att vara alkoholindustrin.

Knappt 850 miljarder kronor – så mycket har investmentbanken Morgan Stanley räknat ut att alkoholindustrin kommer att tjäna på tio års sikt baserat på en uppskattning om hur bruket av självkörande bilar kommer att utvecklas, och hur mycket alkoholkonsumptionen kommer att öka. Den årliga tillväxttakten kommer, i Morgan Stanleys basutfall, öka med 0,8 procentenheter per år fram till år 2025. 

Samtidigt är det andra branscher som kommer att få det svårare på grund av självkörande bilar, till exempel försäkringsbolag.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa