Prenumerera på Teknikens Värld

Audi återkallar A8 i Europa

Audi behöver åtgärda en mjukvara efter för höga utsläpp av kväveoxid. Den tyska biltillverkaren återkallar cirka 5 000 A8 med 4.2 liters V8-diesel.

Provkörning av Audi A8 4,2 TDI

Provkörning av Audi A8 4,2 TDI

Att Volkswagen-koncernen manipulerat utsläppstester för att få utsläppen att framstå som längre har varit känt sedan länge. Nu misstänks även Audi ha manipulerat mjukvaran i sitt flaggskepp A8 diesel där utsläppen av kväveoxider tros vara högre än vad som står angivet. Totalt har 4 997 bilar, tillverkade mellan 2013 och 2017, återkallats, varav 3 660 i Tyskland. Om och hur många svenska kunder som berörs av detta är oklart.

Precis som hos koncernsyskonet, VW, kommer mjukvaran att uppdateras i de berörda bilarna. Enligt Reuters kommer mjukvaran troligtvis vara tillgänglig i början av 2018.

– Under testerna kommer vi försäkra oss om att den nya mjukvaran inte påverkar vare sig bränsleförbrukning eller prestanda, skriver Audi i ett pressmeddelande.

Det återstår att se om uppdateringen i de berörda bilarna inte påverkas negativt av uppdateringen. När Volkswagen uppdaterade sina bilar kunde vi på Teknikens värld avslöja att de inte höll sitt löfte och bilarna påverkades negativt.

 

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa