Prenumerera på Teknikens Värld

Audi Q1 kan komma om två år

Små suvar är hetaste hett även för en premiumtillverkare som Audi. En suv-version av kommande A1 är att vänta.

Audi- Q2 skiss

Små suvar är på tapeten och biltillverkarna försöker nu täppa till alla eventuella glipor i modellutbudet. Audi Q2 kom hösten 2016 (test av den och nio andra små suvar kan du läsa gratis här) och få trodde väl att en mindre suv från Audi var att vänta. Nu har emellertid Bram Schot på märkets marknadsavdelning i en intervju med Auto Express avslöjat att en än mindre modell kan komma om redan två, tre år.

– Det går inte att ignorera suv-trenden och Audi vill agera fort på marknaden, menar han.

Audi A1 vintertest

Modellen Q1, som namnet lär bli, kommer att baseras på nya A1 som vår spionfotograf har fångat under vintertest (se bild ovan). Bilen som kommer senare i år bygger på Volkswagen-koncernens MQB-plattform (samma som Volkswagen Polo och Seat Ibiza) och kommer till skillnad från dagens A1 bara i femdörrarsutförande. Tre- och fyrcylindriga bensin- och dieselmotorer är att vänta. Frågan är dock om märkets mildhybridteknik letar sig så långt ner i modellpaletten.

Modell A1 är i dag en udda fågel här i Sverige men i Europa säljs omkring 100 000 exemplar årligen.

Bilden överst visar modellen Audi Q2 på skisstadiet.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa