Prenumerera på Teknikens Värld

Renault Mégane

Renault Mégane 2016

Historik

Generation 1
1995-2002 (Coupé)

Generation 2Provkörning av Renault Mégane 1,9 CDi2002-2009

Generation 3Renault Megane visade sig vara 130 kg tyngre än vad registreringsbeviset anger.2008-2016

1995 ersatte Mégane modell 19, som därmed blev den sista i långa raddan Renaultmodeller med siffror som modellnamn. Mégane kom i en uppsjö karossvarianter. 1996 debuterade Méganbaserade Scénic, Europas första kompakta MPV.

Efter en diskret uppfräschning 1999 kom generation två, med djärva former hämtade från Renaults mäktiga och märkliga Avantime. Mégane blev utsedd till Årets Bil 2003 och fick tre år senare även den en ansiktslyftning i den milda skolan.

Nästa Mégane kom i slutet av 2008 och var slankare och nättare än föregående generation, annars brukar utvecklingen oftast gå åt det andra hållet.

Dagens Mégane presenterades som halvkombi under bilsalongen i Frankfurt 2015 vilken följdes upp av en kombi och en sedan. Denna fjärde upplaga av modellen är lägre och större än föregångaren och har samma formspråk som modellerna Clio, Espace, Captur och Talisman.

Renaults golfklassare har kommit med en rad olika karosser genom åren: halvkombi, kombi, sedan, plåtcabriolet, coupé och till och med som mpv i form av Mégane Scénic.

 

 

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler