Prenumerera på Teknikens Värld

Bilindustrin till Kina: Elbilskvotering omöjlig att leva upp till

Globala biltillverkare har i ett brev till Kina uppmanat landet att lätta på sina planerade elbilskvoteringar. De är omöjliga att leva upp till, menar de.

Trafikplats Huangjuewan Chongqing Kina

I ett brev till kinesiska myndigheter uppmanar globala biltillverkare landet att lätta på deras kommande krav om kvoteringar för laddbara bilar. ”De föreslagna reglernas ikraftträdandedatum är omöjliga att leva upp till. De behöver skjutas upp i minst ett år och bli mer flexibla”, skriver biltillverkare från USA, Europa, Japan och Sydkorea i brevet.

I ett försök att bekämpa luftföroreningar vill Kina att minst en femtedel av alla bilar sålda i landet ska vara antingen elbilar eller plug-in-hybrider år 2025. Kinesiska myndigheter vill att elbilar och laddhybrider ska utgöra åtta procent av försäljningen 2018, tio procent 2019, tolv procent år 2020 och 20 procent år 2025. Det gäller både kinesiska och utländska biltillverkare.

De strikta kraven kommer med kännbara straff för de som inte följer dem – bland annat kan biltillverkare förbjudas att sälja bilar med förbränningsmotorer i Kina, världens största bilmarknad.
– Det här kommer att slå hårt mot industrin, speciellt mot de välkända företagen, säger Liping Kang, chef på den Bejing-baserade tankesmedjan ICET till Reuters.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa