Prenumerera på Teknikens Värld

BMW och Mercedes i samarbete rörande mobilitet

BMW Group och Daimler AG, dit Mercedes tillhör, inleder nu ett samarbete rörande modern mobilitet men ska fortsätta att vara rivaler på andra områden.

BMW Mercedes joint-venture

En sammanslagning av BMW och Daimlers bildelningsföretag DriveNow och car2go har varit uppe för debatt sedan hösten 2017. Nu har man offentliggjort ett samarbete som rör en hel del områden inom modern mobilitet, så även bildelningstjänsterna som i framtiden även ska omfatta eldrivna fordon.

Arbetet kommer att koncentrera sig till städer och omfatta fem områden:

Multimodalitet och on-demandtjänster. Underlättande för bokning och betalning av privat transport. Samarbete med moovel och ReachNow.
Bildelning. Samarbete mellan DriveNow och car2go som idag omfattar 20 000 fordon i 31 städer.
Samåkning. Samarbete med mytaxi, Chauffeur Privé, Clever Taxi och Beat som i dag erbjuder samåkningstjänster för 13 miljoner människor.
Parkering. Elektroniska biljetter och parkeringsassistans i samarbete med ParkNow och Parkmobile Group/Parkmobile LLC. 30 procent av bilarna på städers gator påstås leta parkeringsplatser.
Laddning. Möjlighet till laddning av elfordon. 143000 laddplatser erbjuds världen över via ChargeNow och Digital Charging Solutions.

BMW och Daimler äger 50 procent vardera av det nya samriskföretaget (joint-venture, om man så vill) men understryker att man forsätter att vara konkurrenter på andra områden.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa