Prenumerera på Teknikens Värld

Bränslecellsbilen Honda Clarity till Europa

Hondas första bränslecellbil Clarity har anlänt Europa. Bilarna ska användas i ett demonstrationsprojekt för att lyfta fram kapaciteten med bränsleceller.

Honda-Clarity

De sex första exemplaren av Hondas bränslecellsbil Clarity har nått Europa. De kommer att fraktas till London och Köpenhamn som en del av ett demonstrationsprojekt kallat Hyfive. Syftet med projektet är att öka medvetenheten kring bränsleceller och vätgasteknik

Amerikanska EPA har uppmätt en räckvidd på 59 mil med bilen, vilket är längre än vad någon elbil i produktion just nu klarar. Honda har en målsättning om att två tredjedelar av deras fordonsflotta ska vara elektrifierad år 2030. Bränslecellsbilen Clarity är en del i arbetet med att nå dit.

Bränslecellsbilar drivs av vätgas som ombildas till elektrisk energi i en kemisk process i bränslecellen. Elektriciteten driver sedan bilen framåt med hjälp av elmotorer. Tekniken har inte blivit någon succé än så länge, på grund av faktorer som pris, tillgång till bränsle och energiförluster vid framställning av bränslet.

Fördelen sägs vara att bilarna kan tankas på bara några minuter. Toyotas vätgasbil Mirai finns på den svenska marknaden sedan i somras och kostar ungefär 750 000 kronor.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa