Prenumerera på Teknikens Värld

Brexit kan få Mini att fly Storbritannien

BMW överväger att flytta produktionen av Mini från de brittiska öarna om handel och tillgång till arbetskraft försvåras.

Mini Brexit

Bilmärket Mini ligger inte långt efter röda telefonkiosker och njurpaj när det kommer till urtypiska brittiska symboler. Huruvida Mini är att betrakta som en brittisk bil eller inte efter BMW:s köp kan diskuteras i evigheter men faktum är att den trots allt byggs på de brittiska öarna. Än så länge, vill säga. Nu hotas nämligen produktionen i Oxford som en effekt av landets kommande urträde ur den Europeiska Unionen, Brexit kallad.

BMW:s vd Harald Krüger berättade under koncernens årsstämma i München att om inte de brittiska myndigheter kan garantera fortsatt fri handel samt fri rörelse av arbetskraft så kommer framtida produktion av Minibilar att läggas på annan ort.

– Vi ser framför oss olika scenarion, sa Harald Krüger till aktieägarna och nämnde att man redan nu tillverkar Mini i Nederländerna.
– Vi är flexibla, underströk han vidare.

Mini tre miljoner

Union Jack på bilnummer 3 000 000 men vilken flagga pryder Mini vid nästa jubileum?

Fabriken i Oxford tillverkar i dag kring 200 000 bilar årligen och i december 2016 byggdes Mini nummer 3 000 0000.

Faktum är att Brexit redan har drabbat den brittiska tillverkningen av Mini. Enligt tysk media ska den nya eldrivna versionen av Mini, som gör debut 2019, tillverkas i Tyskland som en effekt av ovissheten kring  det brittiska urträdet ur EU .

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa