Prenumerera på Teknikens Värld

Citroën C4 försvinner – ersätts av C4 Cactus

Citroën ska slimma sin produktportfölj. Det innebär att dagens C4 rensas bort och går upp i C4 Cactus-trädet när det är dags för nästa generation.

Citroën C4 2015

Citroëns produktchef Xavier Peugeot avslöjar att modellen C4 har slutat tillverkas och att det inte kommer någon direkt efterträdare till den. Anledningen till beslutet är att C4, som är Citroëns konkurrent till bland annat Opel Astra, Peugeot 308, Renault Mégane och Volkswagen Golf, går sämre hem hos kunderna än C4 Cactus som nyligen uppdaterades – och då tappade sina Airbumps.

Citroën säger att de låter C4 slås ihop med C4 Cactus när det är dags för nästa generation om några år. Beslutet är en del i den order från PSA-koncernens chef Carlos Tavares om att koncernen måste skära ned på antalet modeller. I dagsläget spretar modellfloran för mycket.

Citroën C4 Cactus facelift 2018

C4 Cactus, som uppdaterades nyligen, är hetare än C4 utan tillägget av en stickig växt.

Enligt Xavier Peugeot är C4 Cactus mer i linje med Citroëns positionering än vad vanliga halvkombin C4 är.

– Vi vill positionera oss annorlunda och C4 Cactus utgör en starkare grund för att kunna göra det, säger han till Autocar.

Om nya C4 Cactus, som redan är under utveckling, kommer att behålla tilläggsnamnet Cactus återstår att se. Xavier lutar dock åt att behålla om det visar sig att uppdaterade C4 Cactus blir den succé som de hoppas på.

Dagens Citroën C4 är gammal. Den kom redan 2010 men uppdaterades inför 2015.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa