Prenumerera på Teknikens Värld

Det digitala körkortet är här

Finland blir först i världen med ett digitalt körkort på mobiltelefonen, även om det inte är giltigt.

Digitalt körkort Finland

Finland blir först ut med ett digitalt körkort – via en app på din mobiltelefon, enligt Finska Notisbyrån. Trafi, finska Transportstyrelsen, vill lansera appen i sommar fastän det digitala körkortet inte ersätter det fysiska – för det behövs nämligen en lagändring.

Trots det tror Trafi att många finländare kommer att ta del av tjänsten som även ger information om när körkortet ska förnyas, registerinformation och dylikt. Under testperioden av appen har man även kvitterat ut postförsändelser.

Det digitala körkortets framsida har samma nio uppgifter som det fysiska med tillägget ”giltigt” eller ”ogiltigt” samt tidpunkt då ändringar har gjorts. Baksidan av det fysiska körkoret, med körkortsklasser, finns även det i appen.

Körkortet har visuella förändringar som omöjliggör skärmdumpar. Appen behärskar såväl QR-koder som fingeravtrycksidentifiering.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa