Prenumerera på Teknikens Värld

Dubbdäcksförbudet i Stockholm utökas

Förbudet mot användning av dubbdäck på Hornsgatan utökas med förbud på fler gator i huvudstaden kommande vinter.

Dubbdäcksförbud
Teknikens Värld

Dubbdäcksförbud

Kvaliteten på luften i Stockholm, framför allt under vintertid, är inte tillfredsställande. Dubbdäcksförbudet som sedan 2010 råder på större delen av Hornsgatan räcker inte till och inför kommande vinter har stadens styre beslutat att låta förbudet utökas.

Vilka gator som det kommer att bli förbjudet att köra med dubbdäck på är ännu inte beslutat, men enligt Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (mp) är Kungsgatan och Fleminggatan två gator som föreslås.

– Det är två centrala gator som gör att dubbdäcksanvändandet minskar för att förbättra luftkvaliteten och stockholmarnas hälsa, säger han till Sveriges Radio P4 Stockholm.

Dubbdäcksförbudet på fler stockholmsgator träder i kraft den 1 januari 2016.

Som vi tidigare skrivit så har dubbdäcksavgift och dubbdäcksskatt varit uppe på förslag och till diskussion några gånger. De styrande i Stockholm, som numera utgörs av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ, är fortfarande för en avgift framför förbud, men har fått kalla handen från regeringen. En dubbdäcksavgift tror man skulle kunna begränsa användningen av dubbdäck i större omfattning än ett förbud.

För bara några få år sedan krävde ledande vänsterpartister att hela Stockholm skulle omfattas av dubbdäcksförbudet.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa