Prenumerera på Teknikens Värld

Elon Musk lämnar inte Tesla – nollställer sin lön

Elon Musk ämnar inte lämna Tesla Inc, så som vissa rykten gjort gällande. Det sägs en ny tioårig vd-prestationsbaserad belöning säkerställa.

elon-musk-tesla

2012 aktiverades en prestationsbaserad ersättningsmodell för Elon Musk som gjort honom väldigt rik (något han förvisso var redan innan). Sedan dess har Teslas börsvärde ökat med ungefär 17 gånger och Elon Musk har kunnat kvittera ut ett aktieinnehav som nu är värt ungefär 13 miljarder dollar. Hela bolaget är i dag värderat till cirka 59 miljarder dollar.

Nu har Elon Musk ingått ett nytt liknande avtal som kallas för ” CEO performance award”, det vill säga ett för vd:n prestationsbaserat belöningssystem. Modellen löper över tio år och för att Musk ska uppnå full lön och maximala ersättningar i form av aktier och annat måste bolagets marknadsvärde öka till ofantliga 650 miljarder dollar, alltså drygt tio gånger dagens värde, samt att en rad andra framgångar måste uppnås.

– Om det enda som händer de kommande tio åren är att Teslas värde växer med 80 eller 90 procent, då blir min ersättning noll, säger Musk till The New York Times.

Tesla 2018 CEO Performance Award

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa