Prenumerera på Teknikens Värld

Färre kontroller – fler onyktra

På sex år har polisen mer än halverat antalet nykterhetskontroller i trafiken. Samtidigt ökar antalet bilister som kör påverkade av alkohol och droger.

091207-nykterhetskontroll

Detta visar en granskning som Motormännens tidning Motor har gjort. Förra året gjordes strax över 1 miljon nykterhetskontroller i landet (1 056 280), vilket är det lägsta antalet på sex år. 2010 gjordes 2,6 miljoner (2 698 010) nykterhetskontroller.

Samma granskning visar också att onyktra förare låg bakom en större andel av dödsfallen i trafiken förra året än sex år tidigare. Ungefär en tredjedel av alla som omkommer i vägtrafiken gör det i en olycka som är alkohol- eller drogrelaterad.

– Det ska alltid vara en stor upptäcktsrisk att köra påverkad. Så är det inte i dag. Att få bort påverkade förare från vägarna skulle få stor betydelse för trafiksäkerheten. I stället går utvecklingen åt fel håll, säger Motormännens trafiksäkerhetsansvarige Carl Zeidlitz.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa