Prenumerera på Teknikens Värld

Felvända hastighetsskyltar orsakar förvirring

60-sträckan förbi en fartkamera hade blivit 80-sträcka för att någon vänt på hastighetsskylten, men vad som händer med eventuella fortkörningsböter vet polisen inte.

Lagliga vägskyltar.

Lagliga vägskyltar.

Längs länsväg 169 på Tjörn, utanför Stenungsund, upptäcktes nyligen att någon vänt på hastighetsskyltarna, 60-sträckan som går förbi en fartkamera verkade i stället vara en 80-sträcka.
En händelse som nu utreds som ett troligt brott mot trafikförordningen.

– Troligen har någon vänt på skylten. Det kan ju bli väldiga konsekvenser, så det är definitivt brottsligt, säger Stefan Gustafsson, presstalesman hos polisen i Västra Götaland till TT.

I nuläget är det oklart om någon passerat kameran i för hög hastighet, och polisen vet inte hur de ska agera om någon bötfällts på den aktuella sträckan. Det kan däremot Teknikens Världs expert svara på.

– Det är två krav som krävs för att man ska åka dit för fortkörning, det ena är det är rätt skyltat, och det andra är att det är rätt kungjort. I detta fall är det inte det och då kan den eventuella fortköraren inte bötfällas, säger Teknikens Världs trafikexpert Ruben Börjesson.

I vanliga fall resulterar bötesbeloppet om man kör 80 km/h på 60-väg i 2 400 kronor i böter, kör föraren 81-84 km/h blir bötesbeloppet 2 800 kronor.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa