Prenumerera på Teknikens Värld

FIA tar farväl av WTCC

Förra veckan blev Thed Björk Sveriges första världsmästare i banracing. En titel han kommer få behålla åtminstone de två kommande säsongerna då WTCC läggs ner och ersätts av WTCR, World Touring Car Cup.

Starten har gått.
Patrik Lindgren

Starten har gått.

I fredags förra veckan säkrade Thed Björk titeln som världsmästare i WTCC och för två dagar sedan fick han sin trofé vid FIA:s årliga prisceremoni i Frankrike. Titeln var Sveriges första i WTCC och Björk kommer att behålla kronan som världsmästare i WTCC i de kommande två åren då WTCC läggs ner. Under torsdagen den gångna veckan meddelade FIA att TCR-reglementet, samma som används i STCC sedan en säsong tillbaka, ersätter TC1 i WTCC och mästerskapet kommer att gå under namnet World Touring Car Cup, WTCR, de kommande två säsongerna. Den nya serien kommer att få världscupstatus och totalt kommer 26 bilar att erbjudas en plats och kalendern kommer att innehålla tio deltävlingar i fyra världsdelar. I den nya tävlingsformen kommer förare och team göra upp om World Cup-titlar, vilket betyder att inget konstruktörsmästerskap ingår och därför tillåts heller inga fabriksteam.

Polestar har inte bekräftat huruvida de avser att utveckla en TCR-bil som kan användas i både WTCR och STCC men motorsportchefen för Polestar, Alexander Murdzevski Schedvin, sade såhär i ett uttalande:

”TCR-reglementet är jättebra och det är ett bra beslut att byta till det med WTCR. Detta öppnar väldigt många dörrar för oss i framtiden.”

För att sätta punkt för den tolv år långa eran av WTCC, 2005-2017, har FIA lagt ut en hyllningsvideo på sociala medier som ni kan se nedan.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa