Prenumerera på Teknikens Värld

FIA varnar Rally Sweden för snöbrist

Rally Sweden uppmanas att utvärdera sina sträckor inför nästa års tävling, för att säkerhetsställa underlag med snö, is och snöbankar.

Hyundai i20 Thierry Neuville Rally Sweden 2017

Internationella bilsportförbundets (FIA) rallychef, Jarmo Mahonen, uppmanar Rally Sweden att leta efter sträckor där snö och is finns i överflöd.

I årets Rally Sweden som avgjordes förra helgen blev en sträcka inställd och i fjol blev hela nio sträckor inställda, inte på grund av bristen på is- och snöunderlag, utan bristen på snöbankar.

– Vi saknar mer snö. När vi har snöbankar gör de tävlingen mycket säkrare. Vägarna liknar de i Finland och Polen, de är väldigt snabba och vi behöver snöbankarna lika mycket som vi behöver snön och isen, säger Jarmo Mahonen till Autosport.com.

Han menar att Rally Sweden har spelat ett högriskspel de gångna åren med valen av platser där rallyt genomförts.

– De har haft tur men nu har vi och WRC varit väldigt tydliga, detta är ett snörally. Självklart hjälper det att vara en bra organisatör men förhållandena måste vara rätt, utvecklade han.

Tävlingsledaren för Rally Sweden, Christina Lundqvist, sade att arbetsteamet skulle utvärdera potentiella sträckändringar.

– Vädret är lite kaotiskt just nu. Vi har några platser mycket längre norrut än här där det knappt finns någon snö och som har högre temperatur. Lika mycket som det är en fråga om latitud måste vi kanske också tänka mer på höjden, säger Christina Lundqvist.

Därmed finns det en möjlighet att vi får se fler sträckor som avgörs i Norge, då dessa ligger på en högre höjd än de svenska och har mer snö.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa