Prenumerera på Teknikens Värld

Fiat Tipo fyller 30 år

Modellen Tipo såg dagens ljus för 30 år sedan men är i dag en ovanlig syn på vägarna. I Sverige vill säga – i hemlandet är den en succé och modellen är även en testvinnare i Teknikens Värld.

Fiat Tipo 30 år

Golfklassaren Fiat Tipo fyller 30 år. Dagens version, som finns som sedan, halvkombi och kombi, debuterade 2015 i Istanbul och tillverkas även i Turkiet.

Första generationen Tipo efterträdde Ritmo och tillverkades mellan 1988 och 1995. Ett glapp finns således i firandet – ett glapp som fylls av modellerna Bravo/Brava. Första generationen Tipo blev utsedd till Årets Bil.

För mjuk i fjädringen, tyckte Teknikens Värd om Tipo 2,0 16V i nummer 16/1991, en utmanare till bilar som Peugeot 205 GTI och Opel Kadett GSi.

För mjuk i fjädringen, tyckte Teknikens Värd om Tipo 2,0 16V i nummer 16/1991, en utmanare till bilar som Peugeot 205 GTI och Opel Kadett GSi.

Det såldes 180 000 exemplar av Tipo i EMEA-regionen (Europa, Afrika och Mellanöstern) förra året och på hemmamarknaden har den 20,7 procent av marknadsandelarna i C-segmentet, vilket gör att den tar sig in på topp-tre-listan.

I Sverige lever dock Tipo ett liv i skymundan: 577 exemplar såldes under 2017 vilket ger en marknadsandel på 0,15 procent.

Ur Tipo med Digit-instrumentering och dagens Tipo med senaste upplagan av infotainmentsystemet Uconnect.

Ur-Tipo med Digit-instrumentering och dagens Tipo med senaste upplagan av infotainmentsystemet Uconnect.

Bättre har det gått i Teknikens Värld där den i sedanutförande vann vårt test av sex budgetbilar i nummer 1/2017. I nummer 14 samma år deltog Tipo i tidningens 24-bilarstest av kombibilar men nådde inte hela vägen fram även om saker som lågt pris och bra lastutrymmen lyftes fram.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa