Prenumerera på Teknikens Värld

Föga troligt att namnet Saab pryder framtida bilar

Att Saab som vi har känt det sedan 1940-talet är på väg bort stod klart i morse när konkursansökan lämnades in. Men vad händer med varumärket, kommer vi att få se en ny Saab-bil rulla på vägarna igen?

Föga troligt att namnet Saab pryder framtida bilar

Föga troligt att namnet Saab pryder framtida bilar

Konkursansökan som lämnades in till Vänersborgs tingsrätt på måndagsmorgonen kom inte helt oväntad men ändå som ett dystert slut på en mycket segdragen process. Än är det inte helt över. Det finns fortfarande möjlighet för bilföretaget att fortsätta genom att bolagets tillgångar köps upp. Biltillverkningen i Trollhättan kan fortsätta, men kommer bilarna att heta Saab?

Sedan splittringen av Saab-koncernen 1990 har Saab Automobile haft tillstånd att tillverka och sälja bilar under namnet Saab och med Gripen-logotypen. I och med konkursen försvinner den rätten. Det är nu upp till försvarskoncernen Saab och lastbilstillverkaren Scania om någon i framtiden ska få bygga Saab-bilar.
– Namnet och Saabs logga ägs gemensamt av försvarskoncernen Saab, Scania och Saab Automobile. Saab Automobile har i alla år haft tillstånd att använda namnet för sin biltillverkning och vad som händer nu återstår att se, säger Erik Magni, pressinformatör på Saab Group, till teknikensvarld.se.

– Det krävs godkännande av oss och Scania för den som vill ta över och bedriva fordonstillverkning under Saab-flagg men att ta ställning i den frågan nu är för tidigt.

Försvarskoncernen Saab har tidigare nekat Spyker Cars att använda Saab i moderbolagsnamnet, därför blev det Swedish Automobile NV.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa