Prenumerera på Teknikens Värld

Förbud ska stoppa mobilfilmare på olycksplatser

En ny lag om olaga integritetsintrång är tänkt att få stopp på filmande och fotograferande vid trafikolycksplatser.

Trafikolycka E4 Rotebro
Rickard Håkansson (Facebook)

Mobilfilmande och fotograferande vid trafikolycksplatser är ett återkommande ämne här på teknikensvarld.se. Nu kan det bli slut på det då en ny lag trädde i kraft den 1 januari som kan få stopp på beteendet.

Vi har tidigare skrivit om företeelsen och då lyft fram såväl svenska polisers och ambulansförares syn på saken och hur man i Tyskland har tagit tag i problemet genom vattensprutning och varningsfilmer.

Lagen om olaga integritetsintrång innebär att det ska bli straffbart att sprida bilder och uppgifter om andras privatliv om syftet är att allvarligt skada personen i fråga. Lagen har klubbats för få bukt med så kallad ”hämndporr” men kan även användas i fallet med spridning av bilder från trafikolyckor.

Samtidigt tydliggörs och moderniseras straffen för olaga hot, ofredande och förolämpning och gör fler typer av handlingar straffbara.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa