Prenumerera på Teknikens Värld

Försvaret kan ta privatpersoners fordon

För första gången på 20 år kan svenska försvaret lägga vantarna på privatpersoners fordon i händelse av krig.

Mercedes-E-klass-4x4-2-7

Under torsdagen undertecknade Försvarsmakten ett avtal som innebär att de kan rekvirera privatpersoners fordon. Ett så kallat uttagningsbeslut ska ha skickats ut till utvalda medborga. Det är första gången ett sådant utskick gjorts sedan 1997.

– Uttagsbesluten ska inte ses som att Sverige mobiliserar. Det säkerhetspolitiska läget kan ändras fort, det har vi tydliga exempel på i vår geografiska närhet. Det är Försvarsmaktens ansvar att kunna hantera en sådan situation ifall den uppstår, säger Johan Svensson, chef för Försvarsmaktens produktionsledning.

Än så länge berörs det om relativt få privata fordon. Försvarsmakten vill inte avslöja hur många och vilka fordon, men det ska röra sig om främst lastbilar och eventuellt andra nyttofordon. Enligt DN är det än så länge enbart lastbilar som berörs.

Om försvarsmakten rekvirerar ett fordon från en privatperson får denna en skälig ersättning som baseras på en oberoende värderingspersons uppfattning.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa