Prenumerera på Teknikens Värld

Gäller körkortet för dubbelkopplingslåda? Vi ger svaret!

Gäller ett körkort för automatlåda även för moderna dubbelkopplingslådor? Vår expert i ämnet, Ruben Börjesson, ger svar!

växelspak

Hej! Min fru har bara körkort för automatisk växellåda, nu tänkte vi köpa en ny bil, men de flesta modeller numera har dubbel växling, är detta okej att köpa för en som bara har körkort för automatisk?

/Undrande

Svar:
Villkor står i fält 12 på körkortets baksida. För automatlåda står det 78. Det innebär alla automatlådor. Alltså även dubbelkopplingslåda och enkelkopplingslåda, sån som Peugeot har haft, och CVT-låda, den som förr kallades Variomatic. Det ska alltså inte finnas någon manuell koppling.

För länge sedan fanns en koppling som kallades Saxomat som bland andra Volkswagen och SAAB hade. Där saknas kopplingspedal, kopplingen reglerades genom att man tog i växelspaken. Vad jag minns så kallades det för halvautomat och det räcker inte.

Så bilar med alla typer av automatlådor får din fru köra.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa