Prenumerera på Teknikens Värld

Gamla Toyota Prius-batterier får nytt liv

Uttjänta batterier från el- och hybridbilar får nytt liv i ett projekt startat av Toyota och Chubu Electric Power. Redan om två år kan testet övergå till verklig verksamhet.

61-toyota-prius

Uttjänta batterier från el- och hybridbilar skulle kunna vara ett huvudbry men faktum är att de kan få ett nytt liv. Toyota och Chubu Electric Power ingår nu ett samarbete för att ta vara på batterier från modellerna Prius och iQ EV.

Tester ska göras med nickelmetallhydrid-batterier, som tidigare fanns i ovan nämnda modeller, men med i planerna finns även modernare batterier av litiumjontyp.

10 000 batterier buntas ihop till en enhet som ska ha en effekt på 10 000 kW för att lagra och distribuera elektricitet inom exempelvis industrin eller vid energiutvinning av sol- och vindkraft.

Toyota Chubu Electric Power

Projektet omfattar även återvinning av vissa metaller i batterierna.

Faller projektet väl ut kan återvinningen ske i kommersiell skala 2020 för att 2030 även omfatta litiumjonbatterier.

Toyota är inte först ut med idén. I somras berättade vi om ett liknande samarbetet mellan Renault och Powervault där uttjänta batterier från elbilar nu testas som energikälla i hem.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa