Prenumerera på Teknikens Värld

Googles autonoma taxitjänst drar igång

Det var inte länge sedan självkörande taxibilar var rena fantasin, men nu är de här. I Phoenix är det nu dags att rulla ut på vägarna.

Google taxi Phoenix

Den självkörande taxibilen är här. Eller rättare sagt i Phoenix i den amerikanska delstaten Arizona. En stat känd för sin liberala hållning till tekniken men även för sitt torra klimat. Tekniken bör nämligen vidareutvecklas för att klara regn och snö på ett tillfredställande sätt.

Bilarna i taxiflottan utgörs av de testfordon av modell Chrysler Pacifica som vi tidigare har skrivit om här på teknikensvarld.se.

Bilarna är alltså förarlösa men än så länge följer en representant från Waymo, som projektet numera heter, med på varje rutt. I dagsläget är tjänsten kostnadsfri och ska ses som en sista testperiod innan tjänsten står helt redo om ”ett par månader”, menar företaget. Området taxibilarna jobbar på kan jämföras med ytan för London med förorter, alltså strax över 1500 kvadratkilometer. Dagens 100 bilar ska på sikt expandera till 500.

Arbetet började 2009 och man uppger att över 5,6 miljoner kilometer har körts på allmän väg i 20 olika städer i testsyfte.

När det kommer till förarlösa taxitjänster ligger nu Waymo före konkurrenten Uber, som dock även satsar på förarlösa lastbilstransporter i form av Otto.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa