Prenumerera på Teknikens Värld

Här är första bilden på Teslas lastbil

Den nya, helt eldrivna semitrailern debuterar i september och får både längre räckvidd och bättre vridmoment än dieseldrivna lastbilar.

Tesla Semi Truck teaser (lastbil)

I fredags visade Elon Musk en första teaserbild på Teslas kommande lastbil under vårens TED-konferens i Vancouver. Bilden avslöjar inte mycket, men visar att lastbilen inte liknar Teslas personbilar. De stående strålkastarna påminner snarare om Volvos lastbilar.

Musk bekräftade också att det finns en fungerande prototyp som är  ”väldigt kvick” och ”känns som en sportbil”. Lastbilen uppges ha både längre räckvidd och bättre vridmoment jämfört med en dieseldriven lastbil, men det är ännu inte känt hur räckviddsfrågan ska lösas. Batterier är tunga, och för mycket vikt kan sänka lastkapaciteten.

Alex Potter, analytiker på managementfirman Piper Jaffray har tidigare varnat lastbilstilverkare från att håna Teslas satsning. Lastbilen har, med sin eldrift och Teslas självkörande teknik, potential att kraftigt sänka två av åkeriernas största utgifter – bränsle och chaufför.

Lastbilar med alternativa bränslen är på gång även från andra håll. Mercedes utvecklar en eldriven lastbil för korta transporter i stadsmiljö. Det nystartade företaget Nikola jobbar med en vätgasdriven variant, liksom Toyota.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa