Prenumerera på Teknikens Värld

Hellcat-bilarna skulle ”bara” ha 600 hk

Att Dodge Challenger och Charger SRT Hellcat är sanslöst starka bilar är ingen nyhet. Med 717 hästkrafter är de några av de absolut starkaste muskelbilarna på marknaden just nu. Men från början var det inte alls tänkt att de skulle ha så många hästkrafter.

Dodge Challenger SRT Hellcat

Under utveckling av hellcat-bilarna var det ursprungligen tänkt att bilen skulle ha 600 hästkrafter. När Ford presenterade sin Ford Mustang GT500 med drygt 660 hästkrafter ville dock inte FCA nöja sig med att vara näst bäst.

Enligt Detroit Freep sa sig då en av ingenjörerna bakom Hellcat, Chris Cowland, att han skulle få ut drygt 680 hästkrafter ur motorn, utan att göra den mindre bränsleeffektiv. Dock hade Cowland siktet ställt ännu högre än så – han var ute efter 717 hästkrafter.

För att hålla siffran hemlig tills det var dags för lansering var det endast en liten grupp människor som jobbade med bilen som visste om hur mycket motorn producerade. När det sedan var dags för lansering chockades världen av kraften i bilarna, och succén var ett faktum.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa