Prenumerera på Teknikens Värld

Hyundai och Kia utreds för flera dödsfall – krockkuddar löstes inte ut

Denna gång rör det inte japanska Takata utan Hyundai och Kia som kopplas till fyra dödsfall och sex skador efter att krockkuddar inte löst ut vid kollisioner.

Hyundai Sonata Hybrid 2011

Koreanska Hyundai och Kia är under lupp i USA sedan ett flertal olyckor under de sex senaste åren har lett till fyra dödsfall och sex fall av skadade personer. Orsaken tros vara att krockkuddarna inte har löst ut vid kollisionsögonblicket.
De tragiska olyckorna har skett i bilar av modellerna Hyundai Sonata och Sonata Hybrid (bilden ovan) tillverkade 2011 samt Kia Forte och Forte Koup tillverkade 2012 och 2013.

Orsaken till att krockkuddarna inte lösts ut är ännu inte fastställd med tros vara överbelastning i elsystemet. Tyska ZF är leverantör av detta system och har därför av Hyundai och Kia involverats i ärendet. Det har alltså inte med Takatas krockkuddar att göra.

425 000 bilar kan vara berörda av problemet. Tidigare i år återkallade Hyundai 155 000 exemplar av Sonata för att kontrollera elsystemet.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa