Prenumerera på Teknikens Värld

Jaguar D-Type kommer i nyproduktion

Le Mans-vinnarbilen Jaguar D-Type kommer i nyproduktion. 25 exemplar ska byggas av Jaguar Land Rover Classic Works.

Jaguar D-Type

För två år startades Jaguar Land Rover Classic Works och efter att ha byggt sex exemplar av E-Type med lättviktskaross tog man åter tag i modellen XKSS och även blåst liv i första generationerna av Land Rover och Range Rover.

Nu är det klart att de ska bygga 25 exemplar av modellen D-Type. I och med det når man målet att bygga 100 exemplar, ett mål som sattes 1955 men som alltså slutade med blott 75 byggda bilar.

Bilarna byggs med antingen kort och lång nos, efter kundens önskan. Jaguars klassiska raka sexa ska sitta under huven, samma som gav modellen tre segrar i Le Mans 24-timmarslopp. En motor som i D-Type fanns i storlekar: 3,0, 3,4 och 3,8 liter.

Jaguar D-Type

I vår syskontidning Klassiska Bilar nummer 5/2013 körde vår Linus Pröjtz (vem annars) D-Type med chassinummer XKD 530, såld ny till svensk-finske Curt Lincoln.

Något pris för de nytillverkade bilarna nämns inte. Le Mans-vinnaren från 1956 gick sommaren 2016 på auktion för 21 780 000 dollar vilket motsvarar närmare 183 miljoner kronor.

Jaguar Land Rover Classic Works håller till i en 14 000 kvadratmeter stor byggnad med plats för 480 fordon och med 54 arbetsstationer.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa