Prenumerera på Teknikens Värld

Kia Cee’d och Pro-Cee’d GT utmanar Golf GTI

Kia gör sig för första gången redo att utmana i GTI-segmentet. Med en turboladdad 1,6-litersmotor som ger drygt 200 hästar ska Cee’d GT och Pro-Cee’d GT ta sig an Golf GTI.

Kia Pro-Cee’d GT

Kia Pro-Cee’d GT

I höstas visade Kia den tuffa tredörrarsmodellen av Cee’d och genast började det florera rykten om att det var med den här modellen Kia skulle ge sig in i GTI-klassen. Kia har aldrig byggt någon GTI-bil men Pro-Cee’d såg i alla fall ut att ha potential. Och nu är den här.

Namntillägget GT innebär att Pro-Cee’d får en tuffare front, dubbla avgasutblås, 18-tumsfälgar och röda bromsok. Invändigt tillförs Recaro-stolar och röda sömmare. Viktigast är dock att bensinmotorn på 1,6 liter får vassare turboladdning som höjer effekten till 204 hästkrafter och 265 newtonmeter i vridmoment, vilket är tillräckligt för 0-100 km/h på 7,9 sekunder.

Man kan därmed säga att Kias inträde i GTI-klassen blir lite försiktigt. Pro-Cee’d GT hamnar en bra bit bakom Renault Megane GT (220 hk), Volkswagen Golf GTI (220 hk) och inte minst Ford Focus ST (250 hk).

Något överraskande är att det inte bara är tredörrarsmodellen Pro-Cee’d som lanseras i GT-utförande utan även femdörrarsvarianten Cee’d som får exakt samma specifikationer som Pro-Cee’d GT. Tillverkningen av de senaste GTI-tillskotten startar i mitten av maj i Kias slovakiska fabrik.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa