Prenumerera på Teknikens Värld

Kina ersätter 70 000 taxibilar med elbilar

Peking är på väg att bli världens eltaxihuvudstad. Den kinesiska huvudstaden planerar att elektrifiera hela taxiflottan, bestående av 70 000 bilar. Projektet är en del i en plan för att få kontroll över de extrema luftföroreningarna i landet.

Peking-taxi

Det är National Business Daily som rapporterar nyheten. De skriver att alla nya eller nyligen ersatta taxibilar i Peking ska konverteras för eldrift. Att uppdatera hela taxiflottan beräknas kosta 9 miljarder yan, motsvarande 11,8 miljarder kronor.

Även om lägre drift- och servicekostnader gör att taxibolagen i slutändan kommer att tjäna på investeringen skriver National Business Daily att det kommer att bli dyrt för taxibolagen på kort sikt. Man hoppas därför på ekonomisk hjälp från statligt håll.

Enligt sajten Elektrek är Kina nu världens största marknad för elbilar med mer än 600 000 fordon. Det är mer än det kombinerade antalet i Europa och USA.

Filmklippet nedan visar tillståndet i Peking under en av de värsta dagarna förra året.

 

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler