Prenumerera på Teknikens Värld

Koenigsegg One:1 – nya intressanta fakta

Bilden kring Koenigsegg One:1 börjar klarna. Exempelvis står modellnamnet One:1 för något helt annat än att den bara ska byggas i ett exemplar, eftersom fem exemplar ska stå redo för export.

Koenigsegg One:1

Koenigsegg One:1

För en månad sedan dök det upp en mysko bild på en svart Koenigsegg Agera med extra feta vingar och spoilerpaket. Förra veckan klarnade bilden något då fler och bättre bilder poppade upp på nätet. I dag är det rena julafton eftersom flera av alla frågetecken nu rätas ut till utropstecken. Detta tack vare Cars UK.

De kontaktade helt enkelt Christian von Koenigsegg som har det fullt upp just nu med säljuppdrag som innefattar ständiga resor till Bangkok, Hong Kong och Dubai.
Informationen som de klämde honom på berättar att modellnamnet One:1 inte alls står för antal exemplar bilen ska byggas i. One:1 står i stället för förhållandet mellan massa och effekt. One:1 har således lika många hästkrafter som antal kilon den bär på.

Koenigsegg Agera R har 1 140 hästkrafter medan den väger 1 435 kilo. Det ger oss ett vikt/effekt-förhållande på 1,26 (det vill säga varje hästkraft måste bära på 1,26 kilo). För att hamna på 1,0 (1:1) måste One:1 alltså väga låga 1 140 kilo eller ha effekt på 1 435 hästkrafter. Sistnämnda låter mest sannolikt. Än mer sannolikt är att tack vare extra mycket kolfiber har man lyckats sänka vikten. Har man lyckats skära bort exempelvis 100 kilo har effekten i så falls skruvats upp till 1 335 hästkrafter. Kanske är det så att One:1 har 1 400 hästkrafter (som första uppgifterna pekade på). Då betyder det att den väger 1 400 kilo.
Med tanke på det finfina vikt/effekt-förhållandet kan vi räkna med att One:1 är snabbare än Agera R som gör 0-100 km/h på 2,9 sekunder, 0-200 km/h på 7,5 sekunder och 0-300 km/h på 14,5 sekunder. Kan det rentav vara så att Koenigsegg One:1 har kapat så mycket på 0-100-tiden att självaste Bugatti Veyron Super Sport – världens snabbaste bil – får se sig hotad med sina 2,5 sekunder? Mycket möjligt.

Fem exemplar av One:1 ska byggas och alla är ämnade för Kina. Modellen är fortfarande i sin linda vad gäller utvecklingen så något datum finns inte på när den står redo för sina kinesiska kunder. Men när den väl är klar hamnar prislappen på motsvarande 13,3 miljoner kronor plus eventuella importavgifter och skatter.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa