Prenumerera på Teknikens Värld

Koenigseggs och Qoros konceptbil Model K-EV

Knas i kvadrat är bara förnamnet. Koenigseggs och Qoros koncept Model K-EV visas nu i Shanghai. Asymmetri och fyra elmotorer till trots – bilen ska komma i produktion.

Qoros Model K-EV

Förra veckan läckte nyheten om Koenigsegg och Qoros nya koncept som skulle visas upp under Shanghais bilsalong. Nu har skynket dragits av bilen och med det följer även mer information.

Namnet är Model K-EV och bilen har fyra elmotorer, en vid varje hjul, som tillsammans ger 858 hästkrafter och skjuter iväg ekipaget från 0 till 100 km/h på 2,7 sekunder medan toppfarten är begränsad till 261 km/h. Laddning av batterierna på 107 kWh ska även kunna göras trådlöst och räckvidden är 50 mil.

Precis som vi förutspådde har Qoros här fått hjälp av Koenigsegg och de erfarenheter den svenska sportbilstillverkaren har från hybridmodellen Regera.

Model K-EV

Koncept lockar ofta med partytrick, i detta fall handlar det om asymmetrisk dörrlayout. På passagerarsidan hittar vi här en ”normal” dörr som även kan skjutas undan medan förarsidan har begåvats med en måsvingelösning. Bak hittar vi en skjutdörr.

I Model K-EV sitter passagerarna inbäddade i en bur av kolfiber, systemet kallas Clever Carbon Cabin och gör fordonet lättare och mer vridstyvt.

Nästa steg är att tillverka prototyper varpå produktionsbilar ska stå klara 2019 men tekniken kommer även att användas i andra Qoros-modeller.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa