Prenumerera på Teknikens Värld

Mazda CX-5 återkallas – men inte i Europa

Samtliga Mazda CX-5 som sålts i Nordamerika återkallas, orsaken är att det finns risk för bränsleläckage. Europa är dock inte drabbat.

Mazda CX-5 facelift 2015

Det är vardagsmat med återkallelser i USA, men det är ändå sällan de gäller en hel modellserie. Nu är dock så fallet, Mazda CX-5 är drabbad av en så kallad total recall, där samtliga sålda bilar mellan 2014 och 2016 återkallas. Orsaken är att bränslepåfyllningsröret, som kopplar ihop tanklocket med bränsletanken, kan springa läck vid kollisioner bakifrån.

Återkallelsen ger även ett säljstopp på alla bilar som redan finns hos nordamerikanska handlare, och Mazda erbjuder lånebil till de ägare som känner sig oroliga.

Efter ett telefonsamtal till Mazdas svenske pressansvarige Per Lidström bekräftas dock att återkallelsen endast gäller de marknader som lyder under de nordamerikanska säkerhetsreglerna. Detta inkluderar USA, Kanada, Guam och ögruppen Nordmarianerna (med huvudön Saipan). Ingen europeisk marknad är därmed drabbad av återkallelsen, även om vi misstänker att konstruktionen på CX-5 inte skiljer sig nämnvärt över världen.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa