Prenumerera på Teknikens Värld

Mobilförbud kan snart vara här – utan inskränkningar

I dag får du använda mobiltelefonen när du kör bil – om det inte påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt. Men snart blir det ändring på det, enligt infrastrukturministern.

mobiltelefon-

I april i år presenterade Transportstyrelsen ett förslag om att förbjuda användningen av mobiltelefon utan handsfree vid bilkörning. Lagförslaget innebär att all användning av handhållen mobiltelefon förbjuds under körning.

– Min ambition är att det här ska gå fort. Remisstiden är alldeles snart klar och mycket talar för att vi ska kunna införa ett förbud mot handhållen mobiltelefon vid körning, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), till SVT Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Fler smsar bakom ratten – trots att det påverkar säkerheten

De krångliga inskränkningarna i lagen, som i dag säger att mobiltelefon endast är förbjudet ”om det påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt” och som därför ger upphov till tolkning, försvinner alltså.

– Polisen kommer naturligtvis att få i uppgift att följa det, men jag tror också att det är viktigt att allmänheten får den tydliga signalen att det inte är okej att köra bil och fippla med mobilen samtidigt, säger Eneroth.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa