Prenumerera på Teknikens Värld

Momo-grundaren Gianpiero Moretti är död

Ett av de största namnen inom tävlingsbilsutrustning, Gianpiero Moretti, grundare av världskända varumärket Momo, har avlidit vid en ålder av 71 år.

gianpiero-moretti

Få företag är väl så förknippade med utrustning till tävlingsbilar som italienska Momo. Företaget grundades av en man vid namn Gianpiero Moretti, som redan i 20-årsåldern började tillverka rattar till tävlingsbilar. Verksamheten var ursprungligen begränsad, men när Ferraris fabriksförare i Formel 1, John Surtees, började använda Momo-ratt 1964 började varumärket spridas. Bilen med Momo-ratt förde sedan Surtees till hans första och enda VM-titel.

1966 öppnade Moretti sin första fabrik i italienska Verona, och drev under tre decenniers tid företaget till att bli ledande på allt från rattar och växelspakar till racingoveraller. Innan Moretti sålde Momo, kom han alltså att ge ett oerhört stort intryck i racinghistorien.

Moretti tävlade också själv i både Le Mans 24-timmars och Daytona 24-timmars, med både Ferrari och Porsche. Den senare tävlingen var har också med att vinna 1998. Moretti avled i sitt hem i Milano, efter en längre tids sjukdom, och blev 71 år gammal.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa