Prenumerera på Teknikens Värld

Monacos Grand Prix-bana hotad

Privatisering av mark kan komma att ändra en av de allra mest kända bansträckningarna i Formel 1-kalendern – den i Monaco.

Monaco Marcus Ericsson 2017

Banor har kommit och gått i Formel 1-kalendern men loppet på Monacos gator har hängt med sedan motorseriens födelse även om man hoppade över ett par år under det tidiga 1950-talet.

Sträckan anses som klassisk även om det har gjorts små justeringar genom åren. Men nu kan det vara dags för en större sådan. Det är ett område på cirka tio hektar innan tunneln i hamnen som är ämne för exploatering, enligt affärstidningen Forbes.

Det är en affär på två miljarder euro, vilket motsvarar strax över 20,6 miljarder kronor och som kan innebära en omdragning av bansträckningen inför 2025 års Grand Prix. Området i fråga ska privatiseras och omfattar bland annat trädgårdar.

– Det finns inga direkta planer ännu men vi har det i bakhuvudet, både i Automobile Club de Monaco och i regeringen, säger prins Albert.

Samtidigt understryker prinsen hur viktig loppet är för staden, både ekonomiskt och symboliskt samt att han har svårt att tänka sig en säsong i Formel 1 utan ett lopp i Monaco.

I klippet nedan får vi följa Juan Manuel Fangio på banan inför loppet 1956. 50 sekunder in i filmen angör han det berörda området men som vid tidpunkten hade en kortare tunnel.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa