Prenumerera på Teknikens Värld

Nästa Toyota Prius blir fyrhjulsdriven

En helt ny generation Toyota Prius kommer att lanseras 2015 och det har redan börjat läcka ut uppgifter om hur den kommer att fungera. Uppföljaren till Toyotas storsäljande hybrid kommer att få helt ny design, mindre men starkare motor och fyrhjulsdrift.

toyota-prius-2015

Nästa generation Toyota Prius kommer att driva på alla fyra hjul, avslöjar en Toyota-ingenjör som brittiska Auto Express har talat med. Inte helt oväntat hävdar Auto Express källa att den nya Priusen kommer att på alla sätt vara bättre än nuvarande Prius, den kommer till och med att ”omdefiniera hybriden som begrepp.”

Om Toyota-ingenjörens uppgifter stämmer blir nästa Prius den första där bensinmotorn driver ensam på framhjulen medan elmotorn i stället får bakhjulen att snurra. Det här kan ses som ett försök av Toyota att göra Prius mer användbar och eftertraktad på marknader med kallt klimat.

Bilen kommer att byggas på en ny ”C-plattform” som gör det möjligt att sänka vikten med cirka 70 kilo, vilket naturligtvis gynnar bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen som väntas bli cirka 25 procent bättre än nuvarande Prius. Det är dock inte tal om att bara bygga en plug in-hybridversion, precis som i dag ska det även framöver byggas en vanlig hybrid-Prius och en särskild laddhybrid-Prius. Det verkar också som att Toyota håller fast vid nickelmetallhydrid-batterier i stället för att liksom många av sina konkurrenter satsa på litiumjonbatterier. Prius Plug in-Hybrid får dock batterier av den senare typen.

Den förändring som det lär pratas mest om vid lanseringen 2015 blir designen. Enligt Auto Express ska Toyota gå ifrån den så välkända kilformen och låta Prius få ett sportigare utseende med lägre motorhuv och tillbakaskjuten A-stolpe. Bagagevolymen sägs bli cirka 500 liter.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa