Prenumerera på Teknikens Värld

Nissans produktion i Storbritannien hotad

Nissan kan bygga sina kommande modeller på annan ort än Sunderland om man inte får kompensation på grund av Brexit.

Nissan Sunderland fabrik

Nästa månad ska Nissan bestämma var kommande generationer av Micra (2017) och Qashqai (2018) ska ha sin europatillverkning. På grund av Storbritanniens urträde ur den Europeiska Unionen är det nämligen inte säkert att de kommer att tillverkas i Nissans fabrik i Sunderland som i dag bygger över 500 000 bilar per år och är landets största bilfabrik.

Nissan har tidigare planerat att investera i fabriken, som öppnade 1986, för att öka produktionen med över 50 000 bilar per år men nu håller man sina hästar tillbaka. Anledningen är Nissan inte vill att Storbritanniens urträde ur EU ska påverka märkets konkurrenskraft och vill ha kompensation för eventuella förluster man kan drabbas av i och med beslutet.
Nissans vd Carlos Ghosn har även haft diskussioner med Storbritanniens premiärminister Theresa May i ärendet.

Carlos Ghosn hävdar dock att det inte finns några planer på att lägga ner fabriken i Sunderland där det i dag jobbar 7 000 personer. Totalt jobbar 25 000 personer i Nissans nätverk i Storbritannien.

Nissans övriga produktion i Europa är förlagd till Spanien och Ryssland.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa