Prenumerera på Teknikens Värld

Ny kaross till första Mini – för över 100 000 kronor

Nu kan du köpa ett helt ny kaross av den första serien av Mini. Du får öppna plånboken rejält men kan ändå gå hem med säcken full.

Ny kaross till första MIni

BMH, British Motor Heritage, har varit räddningen för många entusiaster av brittiska bilar sedan starten 1975. De har nämligen hållit igång produktionen av delar till många av de klassiska brittiska bilmodellerna. Ja, faktiskt hela karosser. Totalt har 6 000 sådant nytillverkats till modeller som Austin Healey Sprite, MGB, Triumph TR6 och givetsvis Mini – ”Hundkojan” i folkmun.

Till den sist nämnda har man hittills bara tillverkat karosser till årsmodeller 1976 och framåt, Mark IV, men i och med det ökade intresset för de tidigare modellerna så börjar man nu att tillverka karosser för Mk I som var i produktion 1959 till 1967. Modeller som bland annat kännetecknas av en mindre grill och utanpåliggande gångjärn.

Mini Alec Issigonis

Första Mini och dess fader Alec Issigonis.

I april börjar produktionen av en första serie på 15 karosser som kommer att levereras i maj och juni. Priset är satt till 9 950 pund vilket är strax över 110 000 kronor. Dyrt? Jovisst, men det ökade intresset för de tidigare exemplaren av småbilens urmoder har även med ett visst ekonomiskt värde att göra. Som exempel kan en Austin Mini Cooper S från 1967 nämnas som nyligen gick på auktion av SWVA för 44 000 pund, vilket vid auktionstillfället motsvarade cirka en halv miljon kronor.

Gillar du gamla bilar måste vi tipsa dig om vår gammelbilstidning Klassiska Bilar där vi inte bara kör gamla bilar utan även håller koll på den internationella marknaden under vinjetten ”Auktionskammaren”.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa