Prenumerera på Teknikens Värld

Nytt batteri laddas på sex minuter

32 mils räckvidd och en laddtid på sex minuter. Det låter som en framtidsvision men Toshibas batteri kommer 2019.

Laddstolpe

Räckviddsångest och långa laddtider kan lägga sordin på stämningen när det kommer till elbilar. Men en lösning finns i dag och tekniken har utvecklats av Toshiba under tio års tid.

Nu presenterar tillverkaren högintressanta siffror. Vad sägs om en räckvidd för elbilar på 32 mil och en laddtid på sex minuter för att fylla upp batteriet? Det är vad som gäller för den senaste generationen av SCiB-batterier från Toshiba där titan och niob har ersatt grafit som anod, som brukligt hos dagens litiumjonbatterier.

Toshiba batteri

Under utvecklingen har dessutom tekniken visat sig vara stryktålig. Efter 5 000 laddningar har batteriet kvar 90 procent av sin kapacitet. Laddning kan ske vid låga temperaturer, vid tio minusgrader tar det dock tio minuter. Livslängden på batteriet beräknas till tio år.

Toshiba räknar med att få ut batteriet på marknaden 2019. På bilden syns en prototyp på 50 Ah som mäter 111/194/14,4 millimeter.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa