Prenumerera på Teknikens Värld

Platser för filmstjärnors trafikolyckor blir fotokonst

Varje år sker åtskilliga tusen trafikolyckor världen över med dödlig utgång. Vissa olyckor blir dock mer uppmärksammade än andra, när personen som fått sätta livet till haft namn så som Grace Kelly, James Dean eller Helmut Newton. Nu har platserna de förolyckats på blivit fotokonst.

Den plats i Monaco där Grace Kelly förolyckades, foto av Christophe Rihet

Den plats i Monaco där Grace Kelly förolyckades, foto av Christophe Rihet

Det är fotografen Christophe Rihet som skapat bildserien Road to Death, där platserna för en rad kända personers dödsolyckor har förevigats. Vid en första anblick kanske bilderna ser ut som lugna foton av vägmiljöer i olika länder, men med fotoseriens bakgrund blir de föremål för annan symbolik. Kan foton tala genom en känsla av avsaknad?

I bilderna i serien ingår exempelvis foto på den kurva i Monaco där Grace Kelly omkom 1982, när hennes bil störtade 40 meter ner för ett stup – som av en händelse på samma väg dr hon tidigare färdats i filmen ”Ta fast tjuven!” (To Catch a Thief) från 1955, eller den vägkorsning på Route 46 i Kalifornien, USA, där James Dean 1955 omkom sedan han krockat i sin Porsche 550 Spyder. Även personer som Albert Camus, Jackson Pollock och Helmut Newton har fått sina olycksplatser dokumenterade.

Vägkorsningen i Kalifornien där James Dean förolyckades

Vägkorsningen i Kalifornien där James Dean förolyckades

Fotoserien, som på ett lätt melankoliskt sätt anspelar på kopplingen mellan bil- och populärkultur, visas fram till 24 september på fotomuseet Rencontres d’Arles i Arles på franska Rivieran. Kanske värt ett besök om du har vägarna förbi under en bilsemester i sommar?

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa