Prenumerera på Teknikens Värld

Porsche dras in i dieselgate – 22 000 bilar måste återkallas

Dieselgate växer nu in till att drabba även Porsche. Nu måste 22 000 exemplar av Cayenne med diesel återkallas.

Porsche Cayenne S Diesel

Det är Tysklands transportminister Alexander Dobrindt som nu går ut i ett uttalande och drar in godkännandet för Porsche Cayenne med treliters dieselmotor, rapporterar Der Spiegel. Kanske är det inte till så stor förvåning, samma motor har även använts i Volkswagen Touareg och i Audimodeller, och upplägget för den nu illegala programvaran har varit likartad som för övriga fuskprogram – det har räckt med en liten lutning eller små kurvor för att bilen ska registrera att den är på riktig väg och inte i ett laboratorium.

För Audis del innebär det återkallelse av 24 000 bilar, och beslutet innebär också ett säljstopp för de exemplar av modellen som inte ännu har sålts. Även Porsche själva meddelade under gårdagen att man hittat olaglig programvara i sina bilar, via ”egna tester”.

Alexander Dobrindts uttalande, och det tilltagande hårda ordalaget mot fordonstillverkarna, ska också ses i ljuset av en snart kommande tysk valrörelse.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa