Prenumerera på Teknikens Värld

Rättegången mot Saabs vd avslutas

I dag avslutas hovrättsförhandlingarna mot Saabs sista vd Victor Muller.

Victor Muller.

Victor Muller.

Förra året åtalades fem personer från Saabs ledning, däribland den tidigare vd:n Victor Muller, för grovt skattebrott i Vänersborgs tingsrätt. Enligt det åtalet anklagades de åtalade för att gemensamt ha låtit bokföra två inbetalningar på drygt 31 miljoner kronor genom två osanna fakturor utställda på ett cypriotiskt bolag. Dessa pengar ska ha använts till att lösa de ekonomiska problem som uppstod när dåvarande ägaren General Motors krävde en förskottsbetalning från den svenska tillverkaren.

De åtalade nekade till brott och efter en långt och utdragen process friades de i Vänersborgs tingsrätt. Delar av domen överklagades dock och under hovrättsförhandlingarna var det endast Muller och två revisorer som mötte rätten.

I dag avslutas förhandlingarna i Hovrätten i Göteborg och Mullers försvarsadvokat, Hans Strandberg, räknar med en friande dom.

– Ingenting har förändrats mellan tingsrätt och hovrätt. Det är precis samma fråga som ska prövas. I stället har den rättsliga utredningen som gjorts under mellantiden ännu tydligare visat att tingsrätten gjort alldeles rätt. Därför känns det förstås väldigt besvärligt för Victor Muller att komma hit ännu en gång och att fortfarande behöva bli plågad av detta, säger Strandberg till TT.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa