Prenumerera på Teknikens Värld

Rekord i donuts

Ett födelsedagsbarn kan firas på olika sätt. Som med ett rekord i donuts på 60 sekunder när modellen Seven fyller 60 år.

Oavsett om man betraktar den som en primitiv kvarleva från det förgångna eller den ultimata sportbilen så är det bara att konstatera att den fyller 60 år i år. Ja, vi pratar om modellen Seven som började sitt liv som en Lotus 1957 och sedan sedan 1973 säljs som en Caterham men som även finns i en drös kopior.

Historik

Naturligtvis körde vi Seven när det begav sig. På bilden ses Åke Borglund ratta bilen 1977. 2011 körde undertecknad exakt samma exemplar.

Ett annorlunda sett att fira 60-åringen har gjorts av cyklisten Chris Hoy som slagit fler rekord på två hjul men nu gör det på fyra genom att göra 19 ”donuts” på 60 sekunder. Rekordet kan du försöka se genom röken i filmen här.

Bilen i fråga var en Caterham 620R utrustad med en Fordmotor på två liter och 310 hästkrafter god för en topphastighet på närmare 350 km/h och en tid för sprinten 0-100 km/h på under tre sekunder. På rekordbilens hjul satt Avondäck av typen ZZS monterade – fullt lagliga för allmän väg men som är betydligt vanligare på tävlingsbanor.

Modellen Seven körde vi senast i vår entusiastbilstidning Klassiska Bilar nummer 10/2017.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa