Prenumerera på Teknikens Värld

Rolls-Royce suv Cullinan ska heta – Cullinan

Rolls-Royce första suv står klar i sommar och nu är namnet officiellt – efter en hel del velande. Cullinan förblir just Cullinan.

Rolls Royce Cullinan

Oavsett om det är för att det har velats i styrelserummet eller om det är en medveten marknadsföringsstrategi så är nu i alla fall saken klar: att Rolls-Royce kommande suv ska heta Cullinan.

Chefer inom koncernen har tidigare hävdat att Cullinan blott har varit ett arbetsnamn för modellen och att dess riktiga namn ska offentliggöras i år. Nu gör man alltså det och namnet blir… Cullinan!

Namnet är detsamma som för en diamant på 3 106 karat som hittades i Sydafrika 1905 vilket gör den till världens största. Den delades så småningom i nio delar varav de två största i dag återfinns i den brittiska kungakronan och i Spiran med korset.

Rolls-Royce Cullinan

Rolls-Royce tvekar inte att dra paralleller mellan diamanten och bilen i fråga. Cullinan har, liksom sin namne, gjort en fantastisk resa. Genom ökenlandskapen i Afrika och Mellanöstern till Nordpolen, från skotska högländerna till Nordamerikas djupa dalgångar ska den ha polerats fram.

– Vi har inspirerats av diamantens tusenåriga process och namnet återspeglar att bilen är fasetterad och mångsidig, säger Rolls-Royce vd Torsten Müller-Ötvös.

– Namnet Cullinan helt enkelt är perfekt och briljant, avslutar han.

Om det stämmer kan ett framtida Teknikens Värld-test visa, klart är i alla fall att bilmodellen likt diamanten blir något som inte alla får ta del av, i alla fall till en början. Bilen visas nämligen bara för utvalda intressenter innan den gör publik debut senare i sommar.

Några tekniska detaljer har ännu inte släppts, mer än att Cullinan bygger på märkets egna aluminiumplattform, Architecture of Luxury, som debuterade med nya Phantom.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa