Prenumerera på Teknikens Värld

Saab förlorade 11 miljoner kronor om dagen

Saab förlorade över elva miljoner kronor om dagen under de 22 månader som Spyker ägde företaget, det avslöjar Dagens Nyheter.

21 oktober. Saabs låneansökan godkänns av Europeiska investeringsbanken.

Dagens Nyheter har analyserat Saab och dess konkursbo och kommit fram till att förlusten under de 22 månader som företaget var under Spykers ledning i genomsnitt låg på 11,6 miljoner kronor om dagen.

De första 12 månaderna uppgick Saabs förlust till 3,7 miljarder kronor totalt. Bättre blev det inte därefter, för trots att det andra räkenskapsåret inte ens hann slutföras var förlusten ändå större än året innan. Under de sista 10 månaderna innan Saabs konkurs förlorades ytterligare 4 miljarder kronor. Det innebär att man förlorade nästan en halv miljon kronor i timmen.

Totalt blev förlusten alltså 7,7 miljarder kronor, men utöver det hade Saab redan med sig ackumulerade förluster på 47 miljarder kronor när Spyker tog över. Dessutom hade man skulder på 11 miljarder kronor när företaget gick i konkurs. Ett ovärdigt slut för ett anrikt märke.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa