Prenumerera på Teknikens Värld

Säljrekord för Porsche och Mercedes

Världen tycks törsta efter tyska premiumbilar. Både Mercedes och Porsche noterar säljrekord för 2016.

Rekord försäljning Porsche Mercedes

237 778 stycken jordbor blev under 2016 ägare till en bil av märket Porsche. Det betyder nytt rekord och det är i framför allt Kina man säljer allt fler fordon där försäljningen steg med tolv procent jämfört med förra året.

I Europa, USA och Asien/Mellanöstern/Afrika förbättrades siffrorna med sex procent, en siffra som även gäller försäljningsökningen globalt sett.
Tyskarna själva sprang dock inte benen av sig till Porsche-handlarna under 2016, ökningen där var på blyga en procent.

Porsche Macan S Diesel in the moose test

Macan lyckas bäst av alla Porsche-modeller i saluhallen. I vårt älgtest gick det sämre.

Bäst lyckades modellen Macan under 2016 med 95 642 sålda exemplar. Den klassiska modellen 911 såldes det 32 409 exemplar av medan 718 Boxster stod för den största ökningen med nio procent jämfört med 2015 och såldes i 12 848 exemplar.

Även Mercedes noterade toppsiffror för 2016 med 2 083 888 sålda bilar vilket är en ökning med 11,3 procent jämfört med tidigare rekord. Rekorden har blivit en följetång då det är sjätte året i rad man putsar till siffrorna.

Mercedes var även det premiummärke som levererade flest bilar på flera marknader, bland annat den inhemska och USA:s. En anledning är att Mercedes-flottan har fått ett bredare utbud med submärkena AMG och Maybach.

mercedes-c-klass-kombi-algtest

C-klass är den Mercedes-modell som slår strike försäljningsmässigt och nästan även i vår konbana.

Europa är Mercedes starkaste region med närmare 900 000 sålda fordon under 2016, en ökning med 12,4 procent medan den mest expansiva marknaden är Kinas där försäljningen ökade med 26,6 procent jämfört med förra året.
Modellen C-klass är den bäst säljande med kring 425 000 sålda bilar. Ett klassikt modellnamn som har sålt i cirka nio miljoner exemplar sedan 1982.

I det inte ännu lika klassiska suv-segmentet lyckas Mercedes bra med en försäljningsökning med 34,3 procent jämfört med 2015.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa