Prenumerera på Teknikens Värld

Självkörande Zoe väjer lika snabbt som en testförare

Möte Callie, en Renault Zoe som i autonomt läge väjer för hinder lika snabbt som en professionell testförare.

Nyligen skrev vi om kampen mellan människa och maskin då Yamahas robotförare Motobot ställdes mot den flerfaldige motorcykelvärldsmästaren Valentino Rossi – och förlorade.

Nu fortsätter vi med jämförelsen men på ett mer allvarsamt plan och dessutom på fyra hjul. Renaults avdelning Renault Open Innovation Lab i Silicon Valley, Kalifornien, presenterar nu ett komplement till det förarlösa systemet ADAS som automatiskt väjer för hinder på vägen – och det med samma precision som en professionell testförare. Det första i branschen, hävdar Renault även om exempelvis Volvo har ett liknande system, dock blott i semiautonomt läge.

På filmen ses systemet monterat i en Renault Zoe vid namn Callie och i en infälld ruta kan vi studera rattrörelserna både med och utan förarens händer.

2020 ska Renault erbjuda 15 modeller med olika nivåer av autonom körning och man siktar på att bli först ut med att presentera helt robotiserade fordon för exempelvis person- och godstransporter.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa