Prenumerera på Teknikens Värld

Skoda Superb Combi – fakta och bilder

Nu är nya Skoda Superb Combi officiellt presenterad. Och det är inte en liten bil Skoda visar upp, utan en kombi med väl tilltagna innerutrymmen, speciellt i bagageutrymmet som sväljer från 633 till 1 865 liter. Tre bensin- och två dieselmotorer är aktuella och DSG samt fyrhjulsdrift finns som tillval.

090913-skoda superb combi

090913-skoda superb combi

Det var för ett och ett halvt år sedan som nya Skoda Superb äntrade scenen. Det var inte de enorma innerutrymmena som rönte störst uppmärksamhet, utan det var i stället den sinnrika bagageluckan som kan öppnas på två sätt – dels som en vanlig sedanlucka, dels som en halvkombilucka.
Nu har turen kommit till Skoda Superb Combi som ska visas på Frankfurtsalongen med start på onsdag.
Den smarta bagageluckan finns inte på kombiversionen av förklarliga skäl, i stället är det en konventionell kombibaklucka – kan manövreras elektriskt – som döljer ett gap som rymmer 633 liter när baksätet är uppfällt. Svårt att greppa hur mycket det är? För att göra det enklare kan vi jämföra med några konkurrenter. Ford Mondeo Kombi sväljer som mest 554 liter (utan reservhjul) med uppfällt baksäte, Volvo V70 575 liter. Nya Mercedes E-klass Kombi är dock vassare med hela 695 liter. Med nedfällt baksäte rymmer Superb Combi hela 1 865 liter. Det är mindre än E-klass Kombis 1 950 liter men mer än Mondeo Kombi som sväljer 1 745 liter (utan reservhjul). Någon jämförelsesiffra för V70 kan vi inte ge er då siffran som Volvo uppger inte följer VDA-normen.
Skoda Superb Combi är exakt lika lång och bredd som sitt sedansyskon – det vill säga 4 838 millimeter på längden och 1 817 millimeter på bredden. Hjulbasen är också densamma på de båda karossversionerna – 2 761 millimeter. Det som skiljer är höjden. Medan sedanmodellen är 1 462 millimeter hög mäter kombimodellen 1 510 millimeter på höjden (med takrelingen inräknad).
– Skoda Superb Combi kommer med råge att leva upp till svenska kunders förväntningar i fråga om utrymme. Med ett av klassens största innerutrymmen och lastkapacitet är jag förvissad om att bilen kommer att passa perfekt på den svenska marknaden, säger Rainer Jonsson märkeschef Skoda Sverige.

När storlastaren Skoda Superb Combi gör entré i bilhallarna kommer den att erbjudas med fem olika motoralternativ – tre bensinmotorer och två dieselmotorer. De tre bensinmotorerna är 1,4 TSI med 125 hästkrafter, 1,8 TSI med 160 hästkrafter samt V6 med 260 hästkrafter. De två dieselmaskinerna är 2,0 TDI med 140 hästkrafter samt 2,0 TDI med 170 hästkrafter. Som du kan se saknas sedanmodellens minsta diesel 1,9 TDI Greenline med 105 hästkrafter.
Som standard sitter det manuell sexväxlad manuell låda i de två minsta bensinarna samt de två dieselmaskinerna. I bensin-V6:an sitter som standard en sexstegad dubbelkopplingslåda (DSG). Sexstegad DSG går även att få till de två dieselmaskinerna medan man kan kombinera bensinaren på 160 hästkrafter med en sjustegad DSG-låda. Framhjulsdrift är standard på alla modellversioner förutom V6-maskinen som kommer med fyrhjulsdrift (Haldex generation 4). De som väljer bensinmotorn på 160 hästkrafter eller starkaste dieselmotorn kan göra tillvalet fyrhjulsdrift.

Skoda Superb Combi har en hög säkerhetsnivå med bland annat nio krockkuddar varav en är en så kallad knäkrockkudde. Nyligen belönades den också med fem stjärnor i Euro NCAP.
På tillvalslistan finns en rad grejer att välja mellan, bland annat KESSY, systemet som tillåter nyckelbäraren att närma sig bilen som låses upp automatiskt, eller tvärtom, lämnar man bilen är det bara att låsa med ett nätt tryck mot knappen på dörrhandtaget. Ett annat populärt tillval lär det stora panoramaglastaket bli.

Det har snackats om att Skoda i och med lanseringen av Superb Combi nu kommer att våga ta steget över Atlanten och lansera modellen på den kräsna USA-marknaden. Men först och främst ska den lanseras här i Europa vilket sker i början av nästa år, närmare bestämt i månadsskiftet januari/februari.
Någon prislapp är inte fastställd i dagsläget, men om vi förmodar att Skodas prissättningspolicy från Octavia Combi blir densamma på Superb Combi kan vi räkna ut att grundpriset blir 217 000 kronor. Detta uträknat med hjälp av kombitillägget för Octavia som är 6 500 kronor och som vi sedan adderat till grundpriset för sedanmodellen av Superb, nämligen 210 500 kronor.

Läs mer

  Test och provkörningar

   Kommentera

   På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

   Läs mer om våra regler

   Du kanske också vill läsa