Prenumerera på Teknikens Värld

Snart fixar bilen själv bensinnotan

Med dagens alltmer avancerade infotainmentsystem, och tillhörande mobiluppkoppling, kommer nya möjligheter. Nu visar kortnätverket Visa, tillsammans med Honda, ett nytt koncept där bilen själv är knuten till ett kort och kan betala för parkering och bensin.

Visa kortbetalning bensinmack

Det är på mobilmässan i spanska Barcelona som kortnätverket Visa (ägt av omkring 21 000 kortutgivarorgan) tillsammans med Honda kan visa upp det nya systemet. Förvisso endast som koncept, men ändå relativt nära produktion.

Systemet innebär att en app i bilens infotainment känner av bilens bränslenivå. När denna börjar närma sig minimum föreslår systemet närliggande bensinmackar. Så långt knappast några större nyheter. Det är först när du rullar in vid bensinpumpen på macken de stora fördelarna blir uppenbara.

Bilen kopplar nämligen upp sig trådlöst mot bensinpumpen, och utför betalningen via ett knutet kortkonto. Eftersom bilen vet hur många liter den behöver kan man dessutom få se på förhand hur mycket en full tank kostar. Det är bara att tanka och köra.

Utöver drivmedelsinköp ska systemet även klara att betala parkering. När systemet är i produktion och användning, ja, det återstår att se.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa